badanie moczu wyniki SG

POMORZANIE - by

Temat: podziębiony kot?
" />Moje paski nazywają sie MULTISTIX 10SG, firmy Bayer.
Dobre powinny być jeszcze Multistix 9SG i Multistix SG, ponadto są jeszcze inne, z 8,9,i 10 wskaźnikami, nawet produkcji polskiej. To wszystko w książce, a co jest w aptece dostępne, to nie wiem.

Można iść do apteki, poprpsić o innstrukcję do pasków i przeczytać na miejscu, co one mają. Ważny jest ciężar wł. moczu, pH, cukier, krew, bialko, bilirubina, leukocyty, związki ketonowe, urobilinogen.

Na moich paskach zawsze źle wychodziły leukocyty, to chyba najmniej dokładny wskaźnik.

Jakoś sobie nie wyobrażam, żeby wskaźnik paskowy, na 1,2 lub 3 plusy, był dokładniejszy od badania laboratoryjnego, z dokładnym liczbowym wynikiem.Paski są dobre w domu do zorientowaia sie czy wszystko w porządku. Jak źle wyjdzie na pasku, to trzeba normalne badanie robic.
Źródło: forum.miau.pl/viewtopic.php?t=1560



Temat: ciąża a wyniki: ogólne mocz + posiew ; morfologia
" />Panie Doktorze,
jestem w 11 tyg ciąży, proszę o interpretacje wyników badań

Ogólne badanie moczu:
SG; 1015
PD; 7
LEU; NEG
NIT; NEG
PRO; 25 MG/DL
GLU; NORM
KET; 5 MG/DL
UBG; NORM
BIL; NEG
ERY; NEG

MICRO RESULTS; E 2-3; L 2-4; licz. Na; d. licz. fosf. bezp

POSIEW MOCZU
1. GRONKOWIEC KOAGUL 1600/ML
2. ENTERCOCCUS SPP 1100 ML
DROBNOUSTROJÓW W MOCZU 2700 ML

Poza tym w morfologi krwi:
RBC 5.07 (norma 3.50 - 5.00 T/L)
LYM % 23.1 (norma 25.0 - 40.0)
GRAN % 71.7 (norma 45.0 - 70.0)

czy moje wyniki i zastosowany lek Furaginum może zaszkodzić ciąży w 11 tyg ?

Z góry dziękuje za informacje

Pozdr; Wicherek lat 26
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=37285


Temat: Wyniki badan - bardzo prosze o interpretacje (pilne)
" />Panie doktorze!
Bardzo serdecznie prosze o pomoc w interpretacji wynikow badan morfologii i moczu. Jestem w 15 tygodniu ciazy, wizyte mam wyznaczona na jutrzejszy wieczor, ale wczoraj odebralam wyniki i od tego momentu drze z niepokoju.
Najpierw krew : przy kazdym parametrze mam podane normy, wiec wiem o co chodzi (mniej wiecej i tym nie bede Pana meczyc, ale na dole jest jeszcze napisane: "W obrazie krw. czerw. nieznaczna anizodrenia lub amizodernia - nie moge tego slowa rozszyfrowac Co to moze znaczyc???

I teraz mocz:
GLU negativ
BIL negativ
KET negativ
SG 1.020
BLO negativ
pH 7.5
PRO* TRACE
URO 0.2 E.U./dL
NIT negativ
LEU negativ

Osad:
Nabłonki: d. liczne w preparacie
Krwinki białe: 1-3 wpr.
krwinki czerwone: św. pojed. w prep.
Wałeczki: nb
Składniki mineralne nb

Liczne bakterie w prep.
niel. p. śluzu w prep.

Bardzo prosze o szybka odpowiedż. Niepokoje sie niesamowicie, gdyz porownywalam te wyniki z poprzednimi, ktore byly dobre - i roznia sie znacznie. Moze powinnam juz dzis isc do lekarza nie czekajac na wizyte?
Z gory serdecznie dziekuje za udzielona odpowiedz
Pozdrawiam
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=18877


Temat: Wyniki badan - bardzo prosze o interpretacje (pilne)
" />
">Panie doktorze!
Bardzo serdecznie prosze o pomoc w interpretacji wynikow badan morfologii i moczu. Jestem w 15 tygodniu ciazy, wizyte mam wyznaczona na jutrzejszy wieczor, ale wczoraj odebralam wyniki i od tego momentu drze z niepokoju.
Najpierw krew : przy kazdym parametrze mam podane normy, wiec wiem o co chodzi (mniej wiecej i tym nie bede Pana meczyc, ale na dole jest jeszcze napisane: "W obrazie krw. czerw. nieznaczna anizodrenia lub amizodernia - nie moge tego slowa rozszyfrowac Co to moze znaczyc???

I teraz mocz:
GLU negativ
BIL negativ
KET negativ
SG 1.020
BLO negativ
pH 7.5
PRO* TRACE
URO 0.2 E.U./dL
NIT negativ
LEU negativ

Osad:
Nabłonki: d. liczne w preparacie
Krwinki białe: 1-3 wpr.
krwinki czerwone: św. pojed. w prep.
Wałeczki: nb
Składniki mineralne nb

Liczne bakterie w prep.
niel. p. śluzu w prep.

Bardzo prosze o szybka odpowiedż. Niepokoje sie niesamowicie, gdyz porownywalam te wyniki z poprzednimi, ktore byly dobre - i roznia sie znacznie. Moze powinnam juz dzis isc do lekarza nie czekajac na wizyte?
Z gory serdecznie dziekuje za udzielona odpowiedz
Pozdrawiam
Nie ma powodów do niepokoju slad białka w moczu i obecnośc erytrocytów mzoe wentaulnie sugerować obecność np infekcji ale przy parwidłwoej liczbie leukocytów jest to mało prawdopodobne przy braku doelgiowości osobisćie nie zlecał bym tutaj nic poza kontrlnym badaniem np za dwa tygodnie - zmiany w kształcie erytrocytów -anizocytoza niewlekiego stopnia bez znaczenia klinicznego Z poważaniem JD
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=18877


Temat: Badanie moczu i toxoplazmozy
" />Jestem w 2 m-cu ciazy, prosze o interpretacje wynikow i ewentualny komentarz na temat ich wplywu na ciaze:

W wynikach na:

toxoplazmoze wyszlo mi IgG +, IgM -

Wyniki moczu:

GLU negative
BIL negative
KET negative
SG 1,015
pH 7,5
PRO negative
URO 0,2 E.U./dL
NIT negative
BLO negative
LEU negative


Z gory dziekuje za pomoc
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=38425


Temat: ciąża a wyniki: ogólne mocz + posiew ; morfologia
" />Witam Panie Doktorze,
Jestem w 11 tyg ciąży, bardzo proszę o interpretacje wyników badań:

Ogólne badanie moczu
SG: 1.015
PH: 7
LEU: neg
NIT: neg
PRO: 25mg/dl
GLU: norm
KET: 5 mg/dl
UBG: norm
BIL: neg
ERY: neg

Micro Results:
E 2-3; L2-4; licz. Na; d. licz fosf. bezp,

Posiew moczu:
1. Gronkowiec Koagul 1600/ml
2. Enterococcus spp 1100/ml
Ilość drobnoustrojów w moczu 2700/ml

Poza tym w morfologi:
RBC mam powyzej normy tj. 5.07 T/L (norma 3.50-5.00)
LYM % 23.1 (norma 25.0 - 40.0)
GRAN% 71.1 (norma 45.0 - 70.0)

Czy moje wyniki i zastosowany lek FURAGINUM - zagrażają ciąży ?

Dziękuje za informacje
Wicherek lat 26
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=37282


Temat: Histeroskopia a badania przed- proszę o inerpretację
" />Witam Pana- wybieram się na histeroskopię. dziś odebrałam wyniki i nie zdaże ich skonsultowac z lekarzem.Morfologie mam dobrą ,ob 4, zrobiłam takze mocz i boje się że znów mi sie przesunie histeroskopia, bo mi wyszły inne wartości niż zawsze:
Co oznacza BLO LARGE, TRO TRACE, SG 1,010., inne wartosci są dobre.
Przepraszam ale nie mam sie do kogo zwrócić- boję się że znów nie zrobie tego badania histero.

Dodane po: 49 sekundach:

przepraszam PRO- TRACE
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=56669


Temat: Proszę o interpretacje wyników
" />Wynik badania his-pat -wycinek
Endometrium in stadio proliferationis
polipa brak

Wyniki badań:
WBC-5.7, RBC-13.1, HCT-37.7, PLT-275, glukoza - 3.0, VDRL - ujemny
Mocz: SG-1.015, LEU-neg, NI- neg, pH-7, ERY-neg, PRO-neg, GLU-neg, ASC-neg, KET-neg, UBG-norma. BIL-neg
Nabłonki-wielokątne-nieliczne , LL-3-5 wpw
Źródło: nasz-bocian.pl/phpbbforum/viewtopic.php?t=49945


Temat: Proszę o pomoc w interpretacji wyników morfologii
" />Dzień dobry, szukam pomocy w interpretacji wyników badania moczu, niestety lekarz do którego jeździmy nie wiele pomógł mi określić na czym stoimy w chwili obecnej, choć wiem, że nie jest za dobrze (to wyniki starszej, kastrowanej samiczki będącej od około 3 tygodni na leczeniu niewydolności nerek)

Oto wyniki:

BIL - neg
UBG - norm
KET - neg
ASC - 0,2 g/l
GLU - norm
PRO - 1,0 g/l
ERY - 10 Ery/ul
pH - 5
NIT - neg
LEU - neg
SG - 1.015
Źródło: fretki.org.pl/forum_new/viewtopic.php?t=9019


Temat: Analiza ogólnego badania moczu
bardzo proszę o analizę wyników badań moczu
UBG- 1 mg/dL
BIL- Neg
KET- 5 mg/dL
BLD- Neg
PRO- Neg
NIT- Neg
LEU- Neg
GLU- Neg
SG- >=1.030
pH- 6.5

Dodam że ostatnio czyję się słabsza fizycznie, zdaża mi się zemdleć. Przez miesiąc przytałam 8 kg, kiedy to nie zmieniłam swoich nawyków żywieniowych i zażywam więcej ruchu. Wspomnę jeszcze, że mój dziadek zmarł na raka trzustki i chorował na cukrzycę. Proszę o pomoc :roll: gdyz mam dopiero 17 lat.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3650


Temat: Analiza ogólnego badania moczu
Witam mam 16 lat i cs mam z brzuchem czy moglibyscie mi powiedziec co mam. Nie moge robic kupy juz 5 dni a wynik badania moczu to :
CLARITY: klarowny
COLOR: LT. YELLOW
GLU NEGATIVE
BIL NEGATIVE
KET NEGATIVE
SG 1.020
pH 5.5
PRO NEGATIVE
URO 0.2 E.U./dl < to mnie interesuje bo niewiem czemu niema napisane norma
NIT NEGATIVE
BLO NEGATIVE
LEU NEGATIVE

I jeszcze czuje bóle brzucha z prawej i lewej strony ale nie az takie mocne. I chcialbym sie dowiedziec czy to tasiemiec czy co to jest czy jakas choroba ?? Prosze o odpowiedz
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3650


Temat: Analiza ogólnego badania moczu
Witam! Bardzo serdecznie proszę o analizę mojego wyniku badania moczu ponieważ niektórych skrótów nie jestem w stanie odszyfrować:
WBC- 0
KET- 0
NIT-
URO +1 33umolL
BIL- 0
PRO +1 0.3 gL
GLU-0
SG- 1.025
ph- 6.0
BLD- 0
CR<= 0.9 mmolL
Ca 2.5 mmolL
MA >=100 mgL
Dodam tylko, że cierpię na kamicę nerkową, mam czeste zapalenia pęcherza i nerek, mam częste parcie na pęcherz i bóle w dole brzucha i okolicach pleców,ale białko w moczu nigdy mi się nie zdarzało.Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe leki, dwukrotnie leżałam w szpitalu a wszystkie objawy ciągle sie powtarzają.
Z góry dziękuje za odpowiedz!
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=3650


Temat: Interpretacja wyników badania moczu..bardzo proszę o pomoc..
Witam!Byłam dzisiaj zrobić sobie badanie moczu.Mam 18 lat i od jakiegoś czasu nękają mnie zawroty głowy.. Czy mógłby mi ktoś napisać,czy mam dobre wyniki?Byłabym baardzo wdzięczna!

BIL neg 686
UBG norm 692
KET + 549
ASC neg 34
GLU neg 768
PRO + 580
BLD neg 711
pH 5 274 642
NIT neg 751
LEU neg 669
SG 1.025 384

flora bakt. dość obfita
nabłonki pł. 8-10-12 r.w(najprawdopodobniej,nie mogę się do końca doczytać)
leukocyty 2-4 w.pw.

Miałam jeszcze robione badanie OB,które wyniosło 11/33.
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=4439


Temat: Obniżone granulocyty
Niestety po raz kolejny powtórzyłam badania i moje granulocyty są cały czas zbyt niskie.Poproszę speców ;o) o pomoc w interpretacji:
WBC 5,1
Gran% 39,5 - 40-75
Lym % 52,3 + 20-45
MONO% 5,08
EOS% 2,24
BASO% 0,85
GRAN 2,0 - 2,5-6,5
LYM 2,7
MONO 0,26
EOS 0,11
BASO 0,04

RBC 4,13
HGB 12,6
HCT 37,5
MCV 90,8
MCH 30,6
MCHC 33,7
RDW 13,7
PLT 250
MPV 9

Rozmaz ręczny
Pałeczki 0
Segmenty 41
Eozynofile 2
Bazofile 0
Monocyty 3
Limfocyty 54 + 20-45

OB 4

Od jakiegoś czasu zaczynam się coraz częściej przeziębiać i pęcherza(wyniki mam jednak w normie-a przynajmniej miałam).

Mocz
pH 6,5
SG 1,005
poza tym wszystko negatywne lub w normie.

Czy ktoś ma jakiś pomysł na dodatkowe badania lub jakąś inną koncepcję ??????
dodam, że mam wykonane badania:BUN,kreatynina,kwas moczowy,transaminazy,amylaza,Ca,Mg,Fe(wszystko w normie) oraz
Na 143 135-145
K 3,6 3,5-5,5

Pozdrawiam
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=1804


Temat: Ból nerek
od jakiegoś czasu odczuwam ból nerek. robiłam badania moczu, oto ich wynik:
SG 1.015
PH 8
LEU 25/u/
NIT neg
PRO neg
GLU norm
KET neg
UBG norm
BIL neg
ERY neg.
Oprócz tego robiłam badanie krwi (wszystko w mieści się w normie) i TSH - 0,093.
Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić ten wynik? byłabym bardzo wdzięczna. z góry dziękuje
Źródło: commed.pl/viewtopic.php?t=9524


Temat: Potrzebuję pomocy !!!!!
Hej Młode Mamusie !
POLECAM Poradnik dla przyszłych mam, wydawnictwo Claudia nr 1/2002r. Wiele ciekawych informacji o ciąży i dziecku.
Proponuję też Ciążę bez lęku, wyd. Dziecko wraz z płytą nr 2/2003

Jestem w 11 tygodniu ciąży

Mam już wyniki badań. Czy ktoś może mi powiedzieć czy są dobre. Wizytę mam za dwa tygodnie.
WBC 6.0
RBC 3,90
HGB 12,9
HCT 36,3%
MCV 93,1
MCH 33,1
MCHC 35,5
PLT 163

MOCZ

SG 1,025
PH 7
GLU norm
UBG norm
Reszta neg

Idę z do pani ginekolog z wynikami i mam nadzieję zobaczyć MALEŃSTWO. Oczywiście idę z Mężem. Wrażenia za 2 tygodnie.[/quote]
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=3256


Temat: wyniki
Dziewczyny,

Właśnie odebrałam wyniki badań. Robiłam je w innym laboratorium niż zwykle i nic nie rozumiem. Czy ktoś może mi to rozszyfrować??

KREW:

WBC 7.6
RBC -3.59
HGB 11.5
HCT -33.9 %
MCV 9.4 fL
MCH 32.0
MCHC 33.9
PLT 207
LYMPH% 29.3 %
MXD% 6.9 %
NEUT% 63.8 %
LYMPH # 2.2
MXD# 0.6
NEUT# 4.8

MOCZ

SG 1.015
PH 7.0
LEU neg
NIT neg
PRO neg
GLU norm
KET neg
UBG norm
BIL neg
ERY neg
Kolor j. żólty
Klarowność Mętny
NAB. Plas. D. liczne
Leuko. <5
Szcz. wap. B. liczne
Bakterie nieliczne

Z góry dziękuję za pomoc. Mój gin jest na urlopie, więc na jego interpretację muszę czekać 2 tyg
Źródło: mamo-tato.pl/phpbb3/viewtopic.php?t=7370


Temat: karma dla szczeniaka z chorymi nerkami
Zrobiłam ponownie badanie moczu tym razem w laboratorium "chow chow" na brodowicza. Wyniki:
color - yellow
clarity - slightly cloudy
GLU - negative
BIL - small
KET - negative
SG - 1.025
BLO - negative
pH - 6.0
PRO - 30 mg/dl
URO - 0.2 E. U./dl
NIT - negatve
LEU - trace
nabłonki - 3-5 wpw
krwinki białe - 18-20 wpw
krwinki czerwone - 0
wałeczki ziarniste - 2 wpw
składniki mineralne - nieliczne fosforany i szczawiany wpw
bakterie - nieliczne wpw

I teraz jestem już całkowcie zagubiona.
Pewnie jakbym zrobiła w innym lab byłyby jeszcze inne wyniki
Chyba powinnam zmienić forum na "choroby"
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10115


Temat: prosze o interpretacje badań
Mój pies (7 lat) posikuje w domu, jakby nie umiał utrzyma moczu zaraz po spacerze tez, dzis zrobiłam badanie moczu, pani w laboratorium powiedziała ze wyniki nie sa dobre i jeszcze zrobią szczegółowe na pon., proszę napisac czy to coś poważnego, w pon pójdę do wet.
GLU negative
BIL moderate
KET trace
SG 1.010
BLO negative
pH 7.5
PRO 100mg/dL
URO 1.0 E.U./dL
NIT negative
LEU negative
Bardzo prosze o odp. pani w laboratorium powiedziała ze za dużo białka, czy to chore nerki?. Pies jest 4 lata po kastracji, husky wazy 22kg, Iwona
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=10526


Temat: pies się przewraca
Od tamtego momentu piesek się nie przewraca, ale profilaktycznie zrobiłem badania krwi i moczu
WBC 12,5
RBC 7,04
HGB 11,9
HCT 33,1
MCV 75
MCH 24,1
MCHC 31,9

plt 209
MPV 4,5
RDW 14,1

AST 184,636 u/l !
ALT 66
ALP 84,194 u/l
Glu 57
Wyniki powyżej otrzymałem napisane odręcznie i mogłem coś źle przepisać.

Po tygodniu (równoczesnie stosowany Hepatiale forte 1 tabletka dziennie) powtórzony i poszerzony profil wątrobowy
Alb 3.400g/dl
Alp 71.962 u/l
Alt 67.685 u/l
Ast 29.116 u/l
Bil c 0.714 mg/dj
K 2.944 mmol/l l
AST/ALT 0.430

Badanie moczu:
URO 2 MG/DL
GLU 100 mg/dl
SG 1.025
PH 5
PRO 30 mg/dl
NIT , LEU , BIL, KET, BLD neg

Skąd taka różnica w AST? Lekarz powiedział, że pies mógł coś ciężkostrawnego zjeść ale ja daję mu jedzenie dla psów albo gotowane ryż z chudym mięsem i marchewka więc co z tego miałoby być ciężkostrawne? Lekarz mówił żeby to tak zostawić.
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=11253


Temat: Czy "nerkowiec"???
Kot Rudolfinek 6 lat , kastrat objaw : wypadnięcie trzecich powiek

Podam wyniki :

Krew:
WBC 10,2 103/mm3
RBC 8,09 106/mm3
HGB 13,3 g/dl
HCT 40,5 %
PLT 125 103/mm3
MCV 50
MCH 16,5 pg
MCHC 33,0 g/dl
RDW 17,1 %
MPV 9,4 nm3
WBC - EOS 9,2
LYM 31,1% - 3,1 103/mm3
MON 6,6% - 0,6 103/mm3
GRA 62,3% - 6,5 103/mm3

KREATYNINA 2,9 mg/dl tydzień temu 2,1
BUN 24 mg/dl
ALT 66 U/l
AST 17 U/l


MOCZ

GLU NEGATIVE
BIL NEGATIVE
KET NEGATIVE
SG 1.010
pH 7.5
PRO 100 mg/dL
URO 0.2 E.U./dl
NIT NEGATIVE
BLO NEGATIVE
LEU SMALL


To są wszystkie badania po których lekarz stwierdził niewydolnośc nerek

Poprzednio 3 razy odrobaczył CESTAL CAT - w ciagu 2 tygodni, podał SYNERGAL ( może stąd tak szybki wzrost kreatyniny?)

leki po diagnozie: Fortecor , Ipakitine i przejście na dietę , do spróbowania R.C Renal

Czy mogę cos jeszcze zbadać aby potwierdzić lub wykluczyć ??, po jakim czasie zrobić badania aby zobaczyć jak leki działają ??

Dziękuje za każda odpowiedź i będę za nią wdzięczna
Źródło: krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=5030




 

Powered by WordPress dla [POMORZANIE - by]. Design by Free WordPress Themes.